mercoledì 22 aprile 2009

Tort SAINT HONORE' -FEERIE CU CAPSUNI


acum cateva luni, cautand fel de fel de retete pe culinar, am dat din intamplare si peste aceasta reteta care sincer e o bunatate. am scos frumos reteta, si am pus-o bine in speranta ca atunci cand va fi anotimpul capsunilor, va fi prima reteta pe care o voi face. zis si facut.

Ingrediente:
-1 pasta de foietaj rotunda
-aluat pt choux(l-am facut simplu din 1 pahar de apa, 1/2 pahar ulei,1 pahar faina si 4 oua)
-1 praf budinca de vanilie
-2 oua pt crema
-500 ml lapte
-10 gr gelatina
-500 ml frisca lichida
-500 gr capsuni
-cateva lg de zahar pt crema si pt caramel

am facut aluatul de choux: am pus apa cu uleiul la fiert,iar cand au dat in clocot am pus faina. am amestecat bine apoi am lasat la racit. am adaugat pe rand apoi cele 4 oua, amestecand bine dupa fiecare ou.
am facut 3 cercuri concentrice de aluat de choux unul du diametrul de 26 cm unul 22 cm si 18 cm si le-am pus in cuptorul deja incins la 200 gr pana s-au umflat. cu restul de aluat am facut choux micute. am copt si aluatul de foietaj si l-am lasat la racit. intre timp am preparat crema: am amestecat cele 2 galbenuse cu 5 lg de zagar apoi am pus laptele si praful de budinca. am pus pe foc la foc mic si am lasat sa se ingroase. am adaugat apoi gelatina inmuiata.am batut si celel 2 albuse si le-am, incorporat in crema inca calda. am luat apoi forma de tort si am pus pelicula alementara. am pus foietajul copt si apoi am pus in interior cercurile de choux dar pline cu frisca batuta. am pus apoi crema deasupra si am dat la frigider sa se raceasca crema. dupa cca 2 ore, am scos tava din frigider si am pus capsuni taiati peste crema. apoi restul de frisca batuta. am dat inapoi la frigider pt 2 ore. apoi cu 15 minute inainte sa scot tava pt ultimele retusuri, am facut caramelul si am trecut fiecare choux prin caramel. le-am lasat sa se raceasca si apoi le-am umplut cu ceva crema ce lasasem deoparte. am scos apoi tava si am ornat tortul folosind choux-urile ceva frisca si cativa capsuni trecuti prin zahar tos.
Pofta Mare!!

SOUFFLE DE CAPSUNI



In sfarsit am revenit! va rog sa imi scuzati absenta dar am fost pt cateva luni acasa la ai mei, in Romania. am avut parte de o gramada de aventuri printre care, culminanta a fost pierderea lui Jerry. L-am cautat 13 zile, timp in care am facut aproape 3000 de km. Am batut fiecare centimetru patrat din 3 sate. In fine totul s-a terminat cu bine, in cele din urma l-am gasit si am fost cei mai fericiti. Dar sa lasam deoparte palavrageala si sa trecem la chestii interesante :P


SOUFFLE DE CAPSUNI

Ingrediente pt 6 persoane:

-2 oua
-200 ml frisca lichida
-300 gr capsuni + 2-3 capsuni mai frumoase pt ornament
-15 gr gelatina
-4 linguri de zahar
-2 linguri nuca de cocos pt decor

am separat ouale si galbenusele le-am mixat bine cu zaharul. am pus apoi castonul pe bain-marie pana ce compozitia a devenit cremoasa si s-a incalzit bine, dupa care am adaugat gelatina pusa din timp la inmuiat in apa rece. am frulat capsunii si i-am lasat cu tot cu seminte pt ca pe mine nu ma deranjeaza dar in reteta originala, se paseaza prin o sita pt a se indeparta. am luat castronul de pe aburi si am amestecat mai intai cateva linguri din capsuni cu crema pt ca datorita gelatinei daca se amesteca tot dintr-o data se crema se intareste si nu se mai incorporeaza bine cu sucul de capsuni, apoi am adaugat restul. am lasat deoparte, apoi am batut 150 ml de frisca bine, dupa care am adaugat in crema de mai sus. la sfarsit, am mixat si cele 2 albuse si le-am adaugat in crema.

am luat 6 cupe pt souffè si am pus cateva bucatele d ecapsuni taiate si cativa biscuiti sfaramati in interior. am inconjurat cu hartie de copt cupele, astfel incat compozitia mea sa urce de un deget deasupra bordului cupei si sa nu cada. am impartit apoi compozitia in fiecare cupa in mod egal si am dat la frigider pt cca 2 ore. am scos apoi cupele, le-am dezvelit din hartia de copt, iar acea parte de un deget am acoperit-o cu fulgi de cocos. am batut apoi si restul de 50 de ml de frisca si am ornat dupa cum am avut atunci inspiratia.

sper sa va placa, Pofta Buna!