venerdì 28 novembre 2008

Tigarete de branza in foi yufka(a modo mio)

Reteta de la Maya

De cateva zile, am tot facut dute-vino cand pe site-ul meu cand pe-al lui Maya, si m-am uitat cu mare drag la ce minunatie de tigarete umplute cu branza a facut. Tigaretele alea ale ei aratau foarte bine si mi-au facut cu ochiul. Dar problema: pasta yufka… dupa nenumarate intrebari, si vre-o 2 ore de cautat reteta pt pasta yufka pe net, am reusit sa o gasesc !!! Fericire! Asa am constatat ca aceasta foaie yufka, nu ar fi decat 750 gr de faina si 2 pahare de lapte. Dar asta spunea o reteta, alta spunea ca la 2 pahare de faina, se vor pune 2 oua, 6 linguri jumatate de unt, ¼ pahar de apa si putina sare. Cum nici una nici alta nu erau cine stie ce mare smecherie, am pus frumos manutza si le-am facut pe amandoua. Concluzia: sunt amandoua asemanatoare doar ca: cea cu lapte se intinde mai greu, iar dupa ce se coace ramane intreaga, iar cea cu oua, ia culoarea galbuie de la outze,se intinde si mai usor, deci devine si mai subire, iar cand se coace, devine mult mai frageda. Dar deja va plictisesc cu prea multa vorbarie, asa ca sa trecem la ingrediente:

avem nevose de ceva pasta yufka, vreo 2 foi, daca le comparati din magazin, iar daca le faceti voi, pasta facuta cu 500 gr faina si 250 ml lapte, 2 tipuri de branza, in reteta originala Maya a folosit feta greca si cascaval, eu din lipsa de cascaval am pus scamorza, piper, si putin patrunjel.

Se toaca marunt patrunjelul, se sfarama feta si se rade scamorza, se amesteca impreuna cu putin piper.

Din cele 2 foi yufka, se taie triunghiuri. Se ia cate un triunghi, se pune putina compozitie aproximativ la mijlocul sau, apoi se impatureste.

Se fac astfel tigarete, pana terminam compozitia,* apoi se prajesc in ulei incins. Si cam asa arata la sfarsit.*

Sunt tip aperitive, sunt super bune, si sincer, Mickey Mouse, adica sotul meu a fost foarte multumit de ele. Deci, eu in calitate de Minnie Mouse, vi le recomand cu caldura. Sunt sigura ca va vor place! Bon appetit!

Melanzane alla pizzaiola sau vinete in sos de rosii

Aseara, facand o “plimbare” prin frigider, am descoperit 2 vinete, comparate zilele trecute pt salata cu maioneza. Insa, am schimbat planurile,deoarece asa vroia “seful” :D). si am trecut la planul: vinete alla pizzaiola, sau in sos de rosii pe limbajul nostru al romanilor. Si ca urmare:

ingrediente pt 2 portii:

-1 vanata de marime mijlocie,

-1 ceapa medie

-jumatate de piciorus de telina

-1 lingurita de maggie, secretul gustului, (adus din romania :D)

-1 pahar de suc de rosii

-putin origano, rozmarin si busuioc, plus ceva branza la sfarsit pt servire.

Am calit usor ceapa si piciorusul de telina taiat maruntel, apoi am adaugat maggie.*Am pus vanata taiata cubulete marisoare, cu tot cu coaja, apoi am invartit si am lasat sa se rumeneasca putintel. Am adaugat mirodeniile, apoi sucul de rosii, jumatate de pahar de apa, am acoperit cu un capac si apoi am lasat sa fiaba circa 15 minute. Am stins, am lasat sa se raceasca putin, am pus in farfurie si… voila:*

mercoledì 12 novembre 2008

RED VELVET CAKE (catifea rosie)



saptamana aceasta am ajuns la concluzia ca a ajuns timpul sa fac un tort deosebit: catifea rosie. Mi-a ramas in minte reteta de cand, pe culinar KIKENHANA a aratat ce minunatie stie sa faca. Asa ca, m-am inarmat cu rabdare, chef de munca si… voila:
INGREDIENTE
BLAT:
-375 gr faina
-1 lingurita si jumatate praf de copt
-1 lingurita si jumatate bicarbonat de sodiu
-3lg cacao
-170 gr margarina
-400 gr zahar
-3oua
-360 ml iaurt natural
-colorant rosu
-3 lg otet pt stins bicarbonatul
-esenta de vaniglie dupa gust.
EXTRA: 2 TAVI DE 26 CM DIAMETRU.
Intr-un bol se amesteca faina, cu cacaoa si praful de copt si se lasa deoparte. Intr-un alt bol, se mixeaza f bine margarina, se adauga apoi zaharul si se continua mixarea pana ce devine ca o spuma. Se adauga apoi pe rand ouale, mixand incontinuu pana ce se incorporeaza foarte bine si isi dubleaza cantitatea. Se micsoreaza viteza mixerului, apoi se adauga in 3-4 etape amestecul de faina, alternand cu iaurtul, dar facand atentie sa se inceapa si sa se termine cu faina. Se adauga apoi, 2-3 lg de colorant rosu, dupa plac,( eu am folosit jumatate de cutiuta de colorant gel de la wilton, pt care multumesc mult lui lisa, kiss you). La sfarsit, se adauga bicarbonatul stins cu otet si se mai mixeaza pana ce se incorporeaza in mod uniform si acesta. Se incalzeste cuptorul la 180°C. compozitia, se imparte in 2 parti egale, se pune pe rand in tava, si se da la cuptor. Vor rezulta astfel 2 blaturi, destul de mari. Se lasa la racit, dupa care se dau la congelator pt cca 20 de minute pt ca, atunci cand se vor taia, nu se vor faramita.
CREMA:
360 ml frisca
-250 gr mascarpone
-250 gr cream cheese tip Philadelphia
-115 gr zahar pudra
-esenta de vanilie
DÉCOR: FULGI DE COCOS.
Intr-un bol, se mixeaza bine mascarponele cu crema de branza si zaharul pudra.( e gata cand zaharul pudra nu se mai simte). Se adauga frisca batuta si se omogenizeaza. In reteta originala, se spune ca aceasta crema ar trebui lasata cca 30 de minute in frigider pt a se intari. Eu in schimb nu am mai lasat-o in frigider pt ca mi s-a parut destul de tare, deoarece am avut o frisca deosebit de buna. Montarea tortului: se iau din congelator blaturile si se taie in jumatate pe orizontala. Vor rezulta 4 foi. Pe platoul de servire se aseaza prima foaie, se insiropeaza, eu am folosit putin cherry, apoi se aseaza crema. Din nou blat, sirop, crema pana la sfarsit. Cand am terminat cu ultima foaie, se preseaza usor deasupra tortului pt ca aceasta sa fie drept, apoi se imbraca in crema. Se acopera apoi cu fulgi de cocos si se lasa in frigider pana in momentul servirii.

TARTA CU COMPOT DE PIERSICI


De ceva timp imi era dor de o tarta…vroiam ceva tip blat moale dedesubt,

crema de vanilie si lamaie si…fructe cu gelatina deasupra. Zis si facut.

ingrediente: Un blat normal din 5 oua, 5 lg de zahar si 5 lg de faina.

crema:

Crema : --4 galbenuse,-100 gr zahar ,-500 ml lapte, -1 baton de vanilie,-coaja rasa de lamaie

Galbenusele se mixeaza bine cu zaharul, se adauga apoi laptele deasupra,

se amesteca apoi se pune la fiert cu batonul de vaniglie si coaja de lamaie.

Se lasa sa fiarba pana ce se ingroasa, apoi se lasa la racit.

Montarea prajiturii:

blatul se insiropeaza cu siropul din compotul de persici, apoi se aseaza deasupra crema. Se lasa la frigider cca 30 d eminute,d upa care se scoate si se aseaza feliile de persici deasupra. Se face o gelatina din pliculetele pt tarte de la dr oetker apoi se aseaza peste persici. Se lasa la frigider cca 2 ore, apoi se serveste. Pofta buna!